Nu ați găsit obiectivul căutat pe ghidul nostru? Ați călătorit în orice zonă turistică din România și ați observat ceva frumos? Dețineți un obiectiv turistic în orice zonă din România și vreți să îl faceți cunoscut? Spuneți-ne și nouă. Lăsați-ne să ne minunăm și noi de frumusețile României! Folosiți adresa de email din 'Contact' pentru a ne trimite descrieri și fotografii.

Mănăstirea Voroneț supranumită „Capela Sixtină a Estului”

Foto Mânăstirea Voroneț supranumită „Capela Sixtină a Estului”
Mănăstirea Voroneț, numită și “Capela Sixtină a Estului” pentru fresca “Judecății de Apoi”, care a fost pictată cu “Albastru de Voroneț”, este un loc monahal medieval, care se găsește în satul Voroneț, parte componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea aflată la 36 de km de orașul Suceava, pe valea râului Voroneț, a fost construită în anul 1488, într-un timp record de 3 luni și 3 săptămâni și se consideră a fi una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Domnitorul a dăruit mânăstirii mai multe moșii, cărți, printre care se numără și Tetraevanghelul din 1940, veșminte și odoare bisericești, iar acest gest de donații a fost urmat și de urmașii săi la domnie: Bogdan al III-lea, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu.

Detalii arhitecturale

Mănăstirea are proporții mici, realizată în plan trilobat, cu o turlă cu boltă moldovenească pe naos, biserica încă își păstrează în mare parte forma inițială. Pictura interioară se păstrează în mare parte încă din timpul lui Ștefan cel Mare, remarcându-se picturi ca “Cina cea de Taină”, “Împărtășirea Apostolilor”, “Spălarea picioarelor”, “Ciclul patimilor” și un tablou votiv al domnitorului. Fresca Judecății de Apoi este foarte apreciată, fiind chiar comparată cu Capela Sixtină a lui Michelangelo.

Mânăstirea Voroneț este reprezentativă prin pictura exterioară, care este apreciată ca fiind un exemplu extraordinar de artă feudală moldovenească. Frescele exterioare impresionează prin figurile biblice reprezentate, acestea sunt prezentate realist, par însuflețite, iar culorile sunt remarcabile, nuanțele se apropie de culorile naturii, folosindu-se cu precădere albastru și verde, dar și pigment: roșu, ocru, alb, etc.

Pictorii anonimi ai acestor splendide fresce s-au folosit cu măiestrie de diverse motive folclorice, spre exemplu arhanghelii cu buciume, instrumente muzicale caracteristice păstorilor. În interiorul mânăstirii se pot vedea jilțuri și strane din secolul al XVI-lea, mormântul mitropolitului Grigore Roșca, mormântul Sihastrului Daniil.

Albastru de Voroneț

S-au făcut cercetări legate de celebra culoare albastru de Voroneț și s-a descoperit că la baza acestei culori deosebite este o rocă albastră, azurit, care momentan se extrage din mine aflate în Franța, China sau Africa. Această culoare nu este doar frumoasă, ci și foarte rezistentă la condiții meteo nefavorabile, precum ploaia și înghețul.

Manuscrise vechi

Aici s-au descoperit Psaltirea voronețeană și Codicele voronețean și se crede că în timpul cât a stat mitropolitul Grigore Roșca se înființase o școală în care se învățau limbile slavonă și română.

Voroneț – un important centru monahal

Din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, Mânăstirea Voroneț a reprezentat un adevărat centru cultural și religios pentru Moldova medievală, iar odată cu sosirea lui Daniil Sihastrul de la Mănăstirea Putna, acesta a dat un alt exemplu vieții monahale. Biserica Mânăstirea Voroneț este monument istoric încă din anul 1918 și din 1993 face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. [youtube src="IW1-hDoENS0"/ featured="1"]

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să abordați un limbaj decent. Comentariile de tip împrumuturi online, credite, jocuri, etc... vor fi eliminate de către administratori. Vă mulțumim!




[facebook][blogger]

Autor România online - Tourism in Romania

{facebook#https://www.facebook.com/informatiituristice} {twitter#https://twitter.com/TRomaniaonline}

Turism în România

{facebook#https://www.facebook.com/informatiituristice} {twitter#https://twitter.com/TRomaniaonline} {google-plus#https://plus.google.com/116705687921257438209}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget